top of page

To je ekološka sveča: slovenski vosek v nemškem ohišju

finance.si

2 min

read

Slovenian

Oct 20, 2019

V slovensko-nemškem partnerstvu so razvili ekološko pokopališko svečo,

Ekološko pokopališko svečo so razvili v zadnjih šestih mesecih, so zapisali v prijavi na okoljski razpis v kategoriji mednarodno okoljsko partnerstvo. Projekt Eko sveča oziroma Eco candle project je na razpis prijavilo podjetje Evegreen, sveča pa je razvita za slovenskega naročnika, podjetje Sveča s Pobrežja pri Ptuju.


Sveče ne bi mogli razviti brez sodelovanja strateškega partnerja nature2need, so zatrdili v Evegreenu. Vsak od partnerjev je specializiran: nature2need za biomateriale, Evegreen za izvedbo projekta, Sveča pa za prodajne kanale.


Ekosveča je v celoti izdelana iz kompostabilnih, do narave prijaznih materialov. Ohišje oziroma kalup je izdelan iz toplotno visokoobstojnega biopolimera, zanj so poskrbeli v nemškem partnerskem podjetju. Za ekološki videz so dodali tri odstotke lokalnega odpada žit. Postopek izdelave kalupa je nestandarden, razvili pa so ga v Evegreenu. Sveča je polnjena s stoodstotno naravnim rastlinskim voskom iz podjetja Sveča.


Po uporabi ekosvečo odložimo med biološke odpadke in se izognemo onesnaževanju okolja, zagotavljajo v Evegreen. Slovenska partnerja pripravljata tudi sistem zbiranja odpadnih sveč, s katerim nameravajo pospešiti kroženje odsluženih materialov in pridobiti kakovosten reciklat. Ekosveča je tik pred vstopom na trg, po 1. januarju 2020 bodo dobavili 150 tisoč kosov prek prodajnih kanalov podjetja Sveča, so še zapisali v prijavi na okoljski razpis.bottom of page